Шановні виробники харчової продукції !

Нагадуємо, що підставою для нанесення відповідного маркування щодо вмісту ГМО є протокол випробувань, виданий акредитованою лабораторією.

В складі акредитованого Національним агентством з акредитації України випробувального центру вже більше двох років успішно працює лабораторія молекулярно-генетичних досліджень ГМО. Лабораторія проводить випробування харчових продуктів, сільськогосподарської сировини та кормів для тварин за показниками:

-якісне визначення ГМО на вміст генетично модифікованої ДНК, що має цільову послідовність промотора 35S та термінатора NOS. 

-кількісне визначення ГМО.

-виявлення ліній генетично-модифікованих рослин.

Лабораторія комплексно оснащена сучасним вимірювальним та випробувальним обладнанням, ламінарним боксом та ламінарним кабінетом з системою знезараження повітря під час роботи. Для безпосереднього визначення ГМО придбано сучасне обладнання виробництва всесвітньо відомої американської фірми Applied Biosystems, яке дозволяє визначати ГМО методом полімеразної ланцюгової реакції в режимі реального часу.

Спеціалісти лабораторії пройшли навчання та стажування на рабочому місті під керівництвом провідних спеціалістів компанії ALT Euorope та в Українській лабораторії якості і безпеки продукції агропромислового комплексу. Постійно приймають участь у семінарах та конференціях, які висвітлюють питання контролю ГМО в Україні та світі.

За час роботи лабораторії близько 1000 підприємств перевірили свою продукцію на вміст ГМО, більше 100 з яких є виробниками інших регіонів України. Клієнтами лабораторії стали такі відомі підприємства Вінниччини як "ROSHEN", "Тульчинм’ясо", ФОП Андрусенко Л.М., ТОВ "ІНТЕР ФУД", ТОВ "Вінницький олієжиркомбінат", а також виробники з 16 областей України, серед них підприємства Одещини, Тернопільщини, Херсонщини, Хмельниччини та інш

Лабораторією перевірено на вміст генетично модифікованих організмів 1422 зразка продукції та сировини, серед яких м’ясні та ковбасні вироби, молоко та молочні вироби, напівфабрикати та кулінарні вироби, крупи, борошно та хлібобулочні вироби, плодоовочева продукція, зерно, продукти переробки сої та кукурудзи, олієжирова продукція та інш.

Результати випробувань 2010 року показали що ГМО в харчових продуктах виявляється набагато рідше у порівнянні з 2008 і 2009 р.р. Але генетично модифіковані організми все-таки виявляються в продуктах які містять сою та кукурудзу, перш за все це м’ясні напівфабрикати, ковбасні вироби, соєві концентрати. Трапляються випадки коли генетично модифікована соя виявлялась у хлібобулочних виробах.

Тому виробникам харчової продукції потрібно особливу увагу приділяти:

- санітарно-гігієнічним заходам на виробництві  для уникнення технологічного забруднення готової продукції контамінатами що містять ГМО;

- контролю якості рослинної сировини, яка використовується для виробництва (в першу чергу продуктів переробки сої, кукурудзи, картоплі, томатів та інш.).

Згідно Законів України “Про безпечність та якість харчових продуктів” та “Про захист прав споживачів” наявність або відсутність у харчових продуктах генетично модифікованих організмів (ГМО) повинна зазначатись на етикетці відповідним написом “з ГМО” чи “без ГМО”. Порушення законодавства та ненадання інформації або надання недостовірної інформації про продукцію тягне за собою вилучення продукції з продажу та накладання штрафних санкцій.

З питань маркування, організації контролю продукції щодо вмісту ГМО та проведення випробувань звертатись до випробувального центру ДП “Вінницястандартметрологія”  тел.  (0432) 50-81-20.