Як якість сучасного посуду впливає на здоров'я людини...

Гарна каструля гарний обід

Французьке прислів’я

 

Існує вірогідність того, що з пакувальних матеріалів, призначених для упаковки, зберігання харчових продуктів або приготування їжі, якщо мова йде про посуд, можуть виділятися токсичні хімічні сполуки, які можуть забруднювати харчові продукти і змінювати їх смакові якості, тобто органолептичні властивості. Якщо смак харчового продукту змінився від знаходження в даному посуді або упаковці, такий посуд або упаковку вже можна забороняти для виробництва.

Люди вживають харчові продукти щодня. Якщо якісь малі дози токсичної речовини потрапляють в організм людини регулярно, це не означає, що він обов'язково сьогодні отруїться. В організмі може відбуватися поступове накопичення цієї речовини. Зрозуміло, що таке накопичення токсичних речовин не може бути сприятливим для здоров'я, тому вся наша робота, направлена на те, щоб оцінювати продукцію з погляду безпеки її для здоров'я людини.

Сьогодні в Україні на прилавках магазинів дуже багато різноманітного посуду: металевого, алюмінієвого, пластикового. Але чи весь він є безпечним для здоров споживачів? Який посуд вважається найбільш шкідливим?

На сьогоднішній день небезпечним є алюмінієвий посуд. В Україні поступово від нього відмовляються. Є дані, що і в Германії виключають цей посуд з вживання. За даними німецьких учених при використанні алюмінієвого посуду спостерігаються виділення алюмінію і ряду інших речовин, які, потрапляючи в їжу, можуть негативно впливати на мозок людини. Тому цей посуд відживає своє. А взагалі, говорити про те, який посуд найнебезпечніший досить важко. Зараз з'явилося дуже багато нових видів посуду. Є посуд з антипригарним покриттям, тефлоновий посуд і інші вироби, які популярні у споживача. Нещодавно американське агентство з довкілля охорони заявило, що з тефлонового посуду виділяються небезпечні сполуки, які можуть викликати несприятливу дію на здоров'я людини. А саме, може спостерігатися підвищення рівня трігліцирідів і холестіріна в крові. Це, у свою чергу, приводить до серцево-судинних захворювань і до інших небажаних наслідків Посуд зі значком “melamine” схожий на порцеляновий, але легший, який при постукуванні олівцем видає глухий звук, з’явився в продажі років 10 тому. Митниця безперешкодно його пропускала, але вся ввезена продукція проходить перевірку на безпеку. Незабаром українські фахівці з’ясували, що із цього посуду виділяється формальдегід у концентрації, що перевищує норму в десятки разів. Також, продається дуже багато порцелянового й гончарного посуду іноземного виробництва без сертифікатів відповідності, теж небезпечного для здоров’я людини. Дослідження показали, що в деякому такому посуді вміст свинцю (велика кількість якого в організмі сприяє розм’якшенню мозку) й кадмію (надмірна кількість якого сприяє розвитку онкозахворювань) у кілька разів вище гранично допустимого. Одноразовий посуд випускається зі стиролу з позначенням на денці “РS” – пластик стирол. Він витримує температуру до 70 градусів і при контакті з окропом і спиртом починає виділяти шкідливі речовини, які можуть бути причиною цирозу печінки й захворювання нирок. Ще більш небажано використовувати посуд з полівінілхлору зі значками “PVС” або “ПВХ”. Як показали дослідження, через місяць зберігання мінеральної води в такому посуді утвориться майже міліграм вінілхлориду, що провокує рак. Тому ліпше зупинити свій вибір на покупці одноразового посуду з поліпропілену, що має позначку “РР”. Цей матеріал розрахований на температуру до 140 градусів. Однак не рекомендується пити з поліпропіленових стаканчиків спиртні напої. Це може негативно відбитися на ваших нирках і поступово призвести до сліпоти.

А чи існує ідеальний посуд, який можна використовувати в домашньому господарстві у всіх випадках, і він при цьому не може нашкодити здоров її власників?

Так, наприклад, можна віддавати перевагу емальованому посуду, що найбільш безпечний для здоров’я, якщо на ньому немає сколів емалі. Якість вітчизняного порцелянового посуду теж практично не поступається відомим фірмам Англії, Чехії, Японії та ін., проте поступається лише по такому показнику, як білизна. За словами спеціалістів, це залежить від сировини та в деякій мірі від технології. Наші виробництва використовують вітчизняний  каолін (біла глина), який і надає сіруватий відтінок. Та на жаль, випуск вітчизняного порцелянового посуду в останній час сильно скоротився, і полиці крамниць все більше й більше заповнює дешевий імпорт.

Посуд підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, тому, насамперед, з’ясуйте, чи є сертифікат на річ, яка вам сподобалась, або копія на бланку встановленого зразка з голограмою. Сертифікат відповідності на продукцію гарантує, що вона успішно пройшла необхідні процедури й визнана якісною та безпечною. Цей документ повинен бути завірений печатками виготовлювача або органа, що видав сертифікат. Невипадково кухонний посуд входить в “Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації”, затверджений Держспоживстандартом України й погоджений з такими відомствами, як митниця, санітарна й ветеринарна служби.

Споживачі повинні знати, що, купуючи ті або інші товари, ми можемо наражати себе на небезпеку. До невтішних висновків прийшли українські експерти, провівши аналіз деякої імпортної продукції (особливо посуду з нержавіючої сталі), що користується підвищеним попитом на ринках України через низьку вартість. Незалежні лабораторії, провівши аналізи, виявили, що сплав, з якого виготовляється кухонний посуд, не завжди відповідає вимогам нормативних документів і не входить до списку сплавів, офіційно дозволених для виробництва посуду.

Так що, не забувайте запитувати сертифікат при покупці посуду. Підприємствавиготовлювачі, що не одержали сертифікат відповідності на продукцію (яка підлягає обов’язковій сертифікації) й реалізовують її, штрафуються в розмірі 25% від вартості реалізованої продукції (відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 08.09.93 р. №30-93 “Про державний нагляд за дотриманням норм і правил і відповідальність за їхні порушення”, ст. 8. п. 5). Усе більше й більше підприємств звертаються із приводу добровільної серти-фікації в органи з сертифікації, тому що без сертифіката відповідності сьогодні важко вести ділові контакти. Виробники, що купують сировину, комплектуючі матеріали та інше, хочуть бачити сертифікат, а значить – бути впевненими, що продукція, яку вони виготовляють із такої сировини, буде безпечна й конкурентоспроможна на ринку України. Сьогодні вже не можна сподіватися, що десь знайдеться ринок, куди світові провідні виробники не зможуть добратися, й де можнавідсидітися’, не роблячи рішучих кроків з підвищення конкурентоспроможності своєї продукції.